بر اساس دادههای سرویس هواشناسی، میزان بارندگی در بخشهایی از ماساچوست و نیوهمپشایر در دو هفته گذشته بیش از ۳۰۰ درصد بیشتر از حجم معمول بوده است.

به گزارش گروه بینالملل صبح ما به نقل از سیانان، سپتامبر با طوفانی آغاز شد که هنگکنگ را درنورد، درختان را از ریشه جدا کرد و شهر را سیل برد. این اولین مورد از یک سلسله رویدادهای شدید آبوهوایی بود که تنها در ۱۲ روز، ۱۰ کشور و منطقه را تحتتأثیر قرار داده است. فاجعهبارترین آنها سیل در لیبی است که بر اساس گزارش سازمان ملل بیش از ۱۱هزار نفر جان خود را ازدستدادهاند و هزاران نفر مفقود شدهاند.
دانشمندان هشدار میدهند که این نوع رویدادهای شدید آبوهوایی که بر کشورهای سراسر جهان تأثیر میگذارد، ممکن است با شتاب گرفتن بحران آبوهوا به طور فزایندهای رایج شوند و دولتها را برای آمادهشدن تحتفشار قرار دهد.
«جونگ یون چو»، دانشمند جو و آبوهوا در دانشگاه سیتی هنگکنگ، گفت: گرمایش زمین در واقع خواص بارش را از نظر فراوانی، شدت و مدت تغییر میدهد. وی افزود که ویرانی تابستان امسال به دلیل ترکیبی از عوامل مختلف از جمله نوسانات آبوهوایی طبیعی بود.
تلفات هنگفت سیل همچنین نیاز فوری دولتها را برای آمادهشدن برای این واقعیت جدید و راههایی که کشورهای درگیر مناقشه و فقیرتر در خط مقدم بلایای آبوهوایی قرار میگیرند، نشان میدهد.
چو گفت که دولتها باید آماده باشند. آنها باید شروع به فکرکردن در مورد آن کنند، زیرا قبلاً هرگز چنین رویدادهای شدیدی را تجربه نکردهاند.
یکی از بدترین طوفانهای اروپا
این ماه، بخشهایی از منطقه مدیترانه دچار طوفان دنیل شد، نتیجه یک سیستم بسیار قوی کمفشار که به یک مدیکان تبدیل شد. (یک نوع نسبتاً نادر از طوفان با ویژگیهای مشابه با طوفانها که میتواند بارندگی خطرناکی و سیل را به همراه داشته باشد).
این طوفان که در ۵ سپتامبر رخ داد، ابتدا یونان را تحتتأثیر قرارداد و بارانی بیش از حد معمول در یک سال مشاهده شد. خیابانها به رودخانههای مرگبار تبدیل شدند، تمام روستاها زیر آب رفتند و کارگران اورژانس را مجبور به سوارشدن بر قایقهای بادی کردند تا خانوادهها را از خانههای سیلزدهشان نجات دهند.
«میتسوتاکیس»، نخستوزیر یونان، این طوفان را یکی از قویترین طوفانهای تاریخ اروپا خواند که دستکم ۱۵ نفر در آن کشته شدند.
«تئودوروس اسکایلاکاکیس»، وزیر محیطزیست یونان روز سهشنبه به سیانان گفت: سیل که به دنبال آتشسوزیهای ویرانگر در این کشور رخ داد، اثرات تغییرات آبوهوایی هستند. ما گرمترین تابستان تاریخ را داشتهایم. دریا بسیار گرم بود که منجر به این اتفاق بیسابقه هواشناسی شد.
ترکیه کشور همسایه یونان نیز این تأثیر را احساس و حداقل هفت کشته را ثبت کرد. ساکنان مناطق جنگلی مجبور بودند تا زانو از میان آب از منطقه جنگلی عبور کنند و در همین حال بخشهایی از استانبول، بزرگترین شهر این کشور شاهد سیل مرگبار بود که دستکم دو نفر کشته برجا گذاشت.
سیل شدید بلغارستان در شمال یونان را نیز درنوردید و دستکم چهار کشته برجای گذاشت. در دیگر نقاط اروپا، طوفان جداگانهای (طوفان دانا) شاهد بارش بارانهای سیلآسا در سراسر اسپانیا بود که به خانهها آسیب رساند و حداقل سه نفر را کشت.
ویرانی در لیبی
ویرانگرترین تأثیر در لیبی احساس شد، زیرا طوفان دنیل در سراسر دریای مدیترانه حرکت کرد و از آبهای غیرمعمول گرم دریا نیرو گرفت و باران سیلآسا را در شمال شرق این کشور نازل کرد.
به گفته کمیته بینالمللی صلیب سرخ، بارندگی فاجعهبار باعث فروریختن دو سد شد و موجی به طول ۷ متر به راه افتاد. آب به سمت شهر ساحلی درنا سرازیر شد و کل محلهها را از بین برد و خانهها را به داخل اقیانوس کشید.
بر اساس گزارش سازمان ملل، بیش از ۱۱ هزار نفر کشته و دستکم ۱۰ هزار نفر همچنان مفقود هستند و بسیاری گمان میرود که به دریا برده شده یا در زیر آوار مدفون شدهاند.
درحالیکه این کشور در نابسامانی به سر میبرد و پرسنل عملیات جستجو و نجات ناامید میشوند، کارشناسان میگویند که مقیاس فاجعه به دلیل ترکیبی از عوامل از جمله زیرساختهای در حال فروپاشی، هشدارهای ناکافی و تأثیرات شتابان بحران آبوهوایی بهشدت افزایشیافته است.
«مارتین گریفیث»، کمیسر عالی سازمان ملل در امور بشردوستانه، روز جمعه گفت: این یک تراژدی است که در آن آبوهوا و ظرفیت با هم برخورد کردهاند تا این فاجعه وحشتناک را رقم بزنند.
لیبی تقریباً یک دهه است که تحتتأثیر یک جنگ داخلی و یک بنبست سیاسی قرار گرفته است و این کشور از سال ۲۰۱۴ بین دو دولت رقیب تقسیم شده است.
کارشناسان میگویند که دولت تکهتکه شده این کشور آفریقای شمالی آن را برای سیل آماده نکرده است و ممکن است ارسال کمکهای بشردوستانه ضروری را با مشکل مواجه کند.
کارشناسان میگویند که دولت تکهتکه شده این کشور آفریقای شمالی آن را برای سیل آماده نکرده است و ممکن است ارسال کمکهای بشردوستانه ضروری را با مشکل مواجه کند.
«سیاران دانلی»، معاون ارشد واکنش به بحران، بهبود و توسعه کمیته بینالمللی نجات گفت: وضعیت در لیبی به دلیل سالها درگیری و بیثباتی که با تأثیرات تغییرات آبوهوایی ترکیب شده است، به طور پیوسته رو به وخامت میرود.
وی افزود: در سطح جهان، تغییرات آبوهوایی این رویدادهای شدید آبوهوایی را مکرر و شدیدتر کرده است و مقابله و بازسازی را برای جوامع، بهویژه در مناطق متأثر از درگیری، سختتر میکند.
دو طوفان آسیا
درحالیکه مقیاس ویرانیها و تلفات انسانی در آسیا کمتر بود، این قاره نیز با طوفانهای مرگبار و بیسابقه نیز مواجه شده است.
دو طوفان – سائولا و هایکوی – در هفته اول سپتامبر در عرض چند روز از منطقه عبور کردند و خسارات گستردهای را در تایوان، هنگکنگ و سایر بخشهای جنوب چین از جمله شنژن ایجاد کردند.
اگرچه طوفان سائولا مدارس و مشاغل هنگکنگ را به مدت دو روز تعطیل کرد، اما خسارت واقعی یک هفته بعد زمانی که شهر توسط طوفان ناگهانی درگیر شد و سیلهای ناگهانی ایستگاههای مترو را زیر آببرد و رودخانهها را در جادهها گرفتار کرد، رخ داد.
به گفته مقامات هنگکنگ، این طوفان بیشترین بارندگی ساعتی را از زمان شروع ثبت در سال ۱۸۸۴ به ارمغان آورده است. طوفان هایکوی در تایوان دهها هزار خانه را بدون برق بر جای گذاشت و بیش از ۷ هزار نفر از ساکنان آن تخلیه شدند.
چو گفت که طوفانهای دوگانه یک مورد استثنایی بودند که شرایط را برای یک طوفان شدید غیرمعمول در هفته بعد ایجاد کردند.
طوفانها دو توده هوا با حرکت آهسته را به همراه آوردند، هر دو سنگین از رطوبت و در جهات مختلف حرکت میکردند که با هم برخورد کردند و آن آب را بر فراز هنگکنگ ریختند. او گفت: اگر فقط یک طوفان وجود داشته باشد، این نوع بارش شدید ایجاد نمیکند. او افزود که اگرچه این رویداد به طور صریح با تغییرات آبوهوایی مرتبط نیست؛ اما گرمایش جهانی ناشی از انسان به ایجاد این طوفانهای قویتر کمک میکند.
او گفت: اگر آبوهوا گرم شود، اگر سطح اقیانوس گرمتر شود، جو میتواند رطوبت بیشتری را در خود نگه دارد. اگر دما یک درجه سانتیگراد افزایش یابد، اتمسفر میتواند ۷ درصد رطوبت بیشتری را در خود نگه دارد.
او به تاریخچه رکوردهای بارندگی ساعتی در هنگکنگ اشاره کرد و گفت: درگذشته، چندین دهه بین رویدادهای بارندگی رکوردشکنی وجود داشت، اما شکاف بین رکوردها بهسرعت در حال کاهش است. با گرمشدن جهان ما، آبوهوای شدیدی که یکبار در طول زندگی اتفاق میافتاد، بیشتر اتفاق میافتد.
باران شدید در قاره آمریکا
بخشهایی از قاره آمریکا نیز زیر آبرفته است. بر اساس این گزارش، برزیل هفته گذشته شاهد بارانهای شدید و سیلآسا در ایالت ریو گرانده جنوبی با بیش از ۳۰ کشته بوده که بدترین بلای طبیعی در ۴۰ سال اخیر این ایالت بوده است.
«ماریا کلارا ساساکی»، هواشناس برزیلی به سیانان برزیل گفت که در عرض یک هفته، این ایالت میانگین میزان بارندگی مورد انتظار برای کل ماه سپتامبر را دریافت کرده است.
در همین حال، در ایالات متحده، جشنواره «برنینگ من» پس از یک طوفان شدید باران که منطقه را تحتتأثیر قرارداد، به سرخط خبرهای بینالمللی تبدیل شد و به دهها هزار نفر از شرکتکنندگان در این جشنواره گفته شد درحالیکه در صحرای نوادا گیر افتاده بودند، در آب و غذا صرفهجویی کنند.
این منطقه دورافتاده تنها در ۲۴ ساعت با ۰٫۸ اینچ – تقریباً دوبرابر میانگین بارندگی در سپتامبر – مواجه شد.
در طرف مقابل، سیل در ماساچوست به صدها خانه، کسبوکار و زیرساختها از جمله پلها، سدها و راهآهن آسیب رساند.
بر اساس دادههای سرویس هواشناسی، میزان بارندگی در بخشهایی از ماساچوست و نیوهمپشایر در دو هفته گذشته بیش از ۳۰۰ درصد بیشتر از حجم معمول بوده است.
کارشناسان میگویند دمای بیسابقه اقیانوسها به فصل طوفان بیشفعالی اقیانوس اطلس دامن زده است که هیچ نشانهای کندشدن آن را نشان نمیدهد.
به گفته اداره ملی اقیانوسی و جوی، بیش از ۹۰ درصد گرمایش در سراسر جهان در ۵۰ سال گذشته در اقیانوسها اتفاق افتاده است.
«فیل کلوتزباخ»، دانشمند پژوهشی در دپارتمان علوم جوی در دانشگاه ایالتی کلرادو، به سیانان گفت، این بدان معناست که طوفانهای بیشتری نسبت به سالهای معمولی النینو امکان شکلگیری دارند. حتی طوفانهایی که به دلیل تغییر باد ضعیف میشوند میتوانند باقی بمانند و پس از یافتن شرایط بهتر دوباره قدرت پیدا کنند.
ترجمه: گلناز سادات غفاری