اختصاصی؛

امبالو گفت: اکنون زمان تأمین مالی کامل مبارزه با مالاریا است تا اطمینان حاصل شود که بیماری را یک‌بار برای همیشه از بین می‌بریم.

 

به گزارش گروه بین‌الملل صبح ما به نقل از گاردین، رهبران آفریقا هشدار داده‌اند که جهان با «بزرگترین وضعیت اضطراری مالاریا» در دو دهه گذشته مواجه است.

سران کشور‌ها و کارشناسان گرد هم آمدند و خواستار اقدام فوری در مورد مالاریا در مجمع عمومی سازمان ملل متحد شدند و اظهار کردند که پیشرفت در ریشه کن کردن این بیماری با موانع جدی ناشی از مقاومت رو به رشد پشه‌ها در برابر حشره کش‌ها و کاهش اثربخشی دارو‌های ضد مالاریا و تست‌های تشخیصی مواجه شده است.
«عمرسیسکو امبالو»، رئیس جمهور گینه بیسائو در حاشیه این مجمع گفت: ما در مقطع حساسی هستیم. اگر ما به سرعت عمل نکنیم، بدون شک شاهد افزایش و شیوع مالاریا خواهیم بود.

تعداد افراد مبتلا به مالاریا در آفریقا برای نزدیک به دو دهه به طور پیوسته کاهش یافته است، اما بودجه برای این بیماری در سال ۲۰۱۵ در بحبوحه تغییر مسیر بودجه به سایر اولویت‌های بهداشتی مانند کووید-۱۹ کاهش یافت.
امبالو گفت: اکنون زمان تأمین مالی کامل مبارزه با مالاریا است تا اطمینان حاصل شود که بیماری را یک‌بار برای همیشه از بین می‌بریم.
سازمان جهانی بهداشت ماه گذشته اعلام کرد که پیشرفت مالاریا در حداقل ۱۳ کشور معکوس شده و در سایر کشور‌ها متوقف شده است. رهبران هشدار داده‌اند که کمبود بودجه، درمان‌های نجات مالاریا را دور از دسترس بسیاری از مردم در معرض خطر قرار می‌دهد و برنامه‌ها برای ریشه‌کن کردن این بیماری تا سال ۲۰۳۰ را تهدید می‌کند.
«جولیو راکوتونیرینا»، مدیر بهداشت و امور بشردوستانه در کمیسیون اتحادیه آفریقا، گفت: ما باید اطمینان حاصل کنیم که تعهد سیاسی خود را حفظ کرده و به تبدیل این تعهدات به اقدامات ملموس ادامه می‌دهیم. از آنجایی که اکثر کشور‌های عضو اتحادیه اروپا از مسیر رسیدن به هدف نابودی مالاریا تا سال ۲۰۳۰ خارج شده‌اند، هنوز کار‌های زیادی باید انجام شود.
بر اساس داده‌های سال ۲۰۲۱، آفریقا بالاترین موارد مالاریا را در سطح جهان دارد و ۹۶ درصد از مرگ و میر‌های ناشی از این بیماری را به خود اختصاص داده است. نزدیک به ۸۰ درصد از این مرگ و میر‌ها مربوط به کودکان زیر پنج سال است.
کارشناسان می‌گویند با کاهش توجه به این بیماری، تهدیداتی مانند بحران آب و هوا بر این مشکل افزوده است. دما و بارندگی بالاتر شرایط مناسبی را برای پرورش پشه‌ها ایجاد می‌کند.
افزایش فراوانی رویداد‌های شدید آب و هوایی، مانند سیل و طوفان، در سراسر این قاره در سال‌های اخیر، احتمال بیماری‌های منتقله از طریق پشه را افزایش می‌دهد.
به عنوان مثال، موزامبیک پس از طوفان بسیار شدید استوایی فردی در اوایل سال جاری، شاهد افزایش مالاریا بود و چنین بلایایی دسترسی دارو و خدمات به مناطق آسیب دیده را دشوارتر می‌کند.
دکتر «مایکل آدکونل چارلز»، رئیس پلتفرم جهانی برای اقدام هماهنگ علیه این بیماری، گفت: این یک چرخه معیوب است که باید بر آن غلبه کنیم. اگر ما به متحده شدن در مورد خطرات مرتبط با آب و هوا برای سلامتی ادامه ندهیم، در این صورت زمینه‌های زیادی را در مبارزه با مالاریا از دست خواهیم داد.
واکسن‌های مالاریا مانند RTS، S/AS۰۱ به تدریج در سراسر قاره آفریقا پخش می‌شوند. کارشناسان هشدار داده‌اند که اگرچه واکسن‌ها پیشرفت چشمگیری بودند، اما «گلوله نقره‌ای»(راه کار فوری در برابر مشکلی عظیم) نیستند که به مالاریا پایان دهند و نباید در سایر اقدامات برای مهار این بیماری وقفه ایجاد شود.
به عنوان مثال، پشه بند‌ها، از زمان معرفی آن‌ها در اوایل دهه ۹۰، مؤثرترین راهبرد پیشگیری از مالاریا بوده و از حدود ۶۸ درصد موارد در جنوب صحرای آفریقا جلوگیری می‌کنند. با این حال، اثربخشی آن‌ها می‌تواند در طول زمان به دلیل مقاومت در برابر پشه کاهش یابد.
دکتر چارلز گفت: پشه همیشه در حال تکامل است، بنابراین ما باید از آن‌ها جلو بزنیم. اگر این کار را نکنیم، از ما پیشی خواهند گرفت.
این گروه از رهبران سازمان ملل خواستار ایجاد شورا‌های ملی مالاریا برای حفظ این بیماری در اولویت‌های توسعه کشور‌ها و دریافت بودجه اضافی از سوی بانک جهانی برای مقابله با مالاریا شدند.

ترجمه: گلناز سادات غفاری