کاظمی قمی گفت: در سال گذشته تنها ۲۷ میلیون مترمکعب آب به ایران رسیده در حالی که ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب مشمول معاهده تقسیم آب است.

به گزارش گروه بینالملل صبح ما به نقل از میدلایستمانیتور، ایران طی سالها، افغانستان را به محدود کردن جریان آب رودخانه هیرمند با ساختن سدهایی بر روی آن متهم کرده است، اتهامی که مقامات افغان آن را رد میکنند.
بر اساس پیمان تقسیم آب بین تهران و کابل در سال ۱۹۷۳، افغانستان موظف بود به طور متوسط سالانه ۸۲۰ میلیون متر مکعب آب به ایران جاری کند.
این اتفاقات در هفتههای اخیر میان قانونگذاران ایرانی بحث برانگیز شده است، به طوری که آنها از دولت ابراهیم رئیسی، رئیسجمهوری ایران خواستهاند تا این موضوع را با دولت طالبان در کابل در میان بگذارد.
رئیسی روز دوشنبه در جلسه کابینه، وزیران امور خارجه و نیرو و همچنین یک نماینده ویژه در امور افغانستان را موظف کرد که موضوع را به طور جدی پیگیری کنند و آن را یک «مسأله مهم» خواند.
حسن کاظمی قمی، سفیر جمهوری اسلامی ایران در کشور افغانستان و نماینده ویژه رئیسجمهور در امور افغانستان روز سه شنبه در مصاحبه با تلویزیون دولتی گفت که این موضوع با مقامات افغانستان در حال پیگیری است و در سال جاری حل و فصل خواهد شد.
وی افزود: مسأله معاهده (۱۹۷۳) یک موضوع حقوقی است که دولت افغانستان به آن متعهد بوده و پایبندی خود را اعلام کرده است و باید این معاهده را نیز اجرا کند.
کاظمی قمی گفت: در سال گذشته تنها ۲۷ میلیون مترمکعب آب به ایران رسیده در حالی که ۸۲۰ میلیون مترمکعب آب مشمول معاهده تقسیم آب است.
علیاکبر محرابیان، وزیر انرژی ایران روز سهشنبه در اظهارات جداگانهای گفت که دولت در حال انجام «گامهای جدی» برای تضمین اجرای صحیح این معاهده است.
وی بدون ارائه جزئیات بیشتر افزود که مقامات طالبان در کابل متعهد به عملی کردن معاهده تقسیم آب هستند.
در همین حال، «مطیع الله عابد»، وزیر انرژی طالبان به نقل از طلوع نیوز افغانستان گفته است که کابل به معاهده با ایران متعهد است و افزود که سال گذشته بر اساس این معاهده آب به ایران تخصیص داده شد.
ماه گذشته، حسینامیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه ایران، گفت که در حاشیه کنفرانسی در سمرقند، ازبکستان، درباره موضوع منابع آبی مشترک باامیرخان متقی همتای افغان خود گفتگو کرده است.
وی اظهار کرد، طرف افغانستانی بر پایبندی خود به حقوق آب ایران تأکید کرد و هر دو طرف توافق کردند که اقدام فوری در این زمینه انجام دهند.
در جولای سال گذشته، این دیپلمات ارشد ایرانی به افغانستان هشدار داده بود که این اختلاف میتواند بر همکاری بین دو کشور تأثیر بگذارد و آن را شاخص مهم تعهدات دولت طالبان توصیف کرد.
ایران قبل از به قدرت رسیدن این گروه در افغانستان در ماه اوت ۲۰۲۱ روابط نزدیکی با طالبان داشت. مناقشه تقسیم آب و درگیریهای مکرر مرزی سردی در روابط آنها ایجاد کرده است.
ترجمه: گلناز سادات غفاری