اختصاصی؛

توانایی برگ‌ها برای فتوسنتز، فرآیندی که طی آن از دی اکسید کربن، نور خورشید و آب انرژی می‌سازند، زمانی که دمای آن‌ها به حدود ۴۶. ۷ درجه سانتیگراد می‌رسد، شروع به از بین رفتن می‌کند.

 

به گزارش گروه بین‌الملل صبح ما به نقل از سی ان ان، بر اساس یک مطالعه جدید، برخی از برگ‌های جنگل‌های استوایی از آمریکای جنوبی تا جنوب شرق آسیا به قدری گرم می‌شوند که ممکن است دیگر نتوانند فتوسنتز کنند و این موضوع پیامد‌های بالقوه مهمی برای جنگل‌های جهان خواهد داشت.

توانایی برگ‌ها برای فتوسنتز، فرآیندی که طی آن از دی اکسید کربن، نور خورشید و آب انرژی می‌سازند، زمانی که دمای آن‌ها به حدود ۴۶. ۷ درجه سانتیگراد می‌رسد، شروع به از بین رفتن می‌کند.

بر اساس گزارشی که روز چهارشنبه توسط گروهی از دانشمندان کشور‌هایی از جمله ایالات متحده، استرالیا و برزیل در مجله Nature منتشر شد، اگرچه ممکن است این مقدار زیاد به نظر برسد، اما برگ‌ها می‌توانند بسیار گرمتر از دمای هوا شوند.

دانشمندان از داده‌های دمایی که از حسگر‌های ماهواره‌های حرارتی در‌ایستگاه فضایی بین‌المللی نصب شده است، استفاده کردند. آن‌ها این داده‌ها را با مشاهدات روی زمین از آزمایش‌های گرم شدن برگ‌ها، که در آن دانشمندان با زحمت حسگر‌هایی را به برگ‌ها اضافه کردند، ادغام کردند.

«کریستوفر دوتی»، دانشیار اکینفورماتیک در دانشگاه آریزونای شمالی و نویسنده این گزارش، گفت که دانشمندان به جای بررسی دمای متوسط، به دنبال حد بالا و حد پایین بودند. آن‌ها دریافتند که میانگین دمای سایبان جنگل‌ها به ۳۴ درجه سانتیگراد رسیده است، اما برخی از آن‌ها از ۴۰ درجه سانتیگراد فراتر رفته است.

این گزارش نشان داد که در حال حاضر ۰. ۰۱ درصد از برگ‌ها از آستانه دمای بحرانی عبور می‌کنند که توانایی فتوسنتز آن‌ها فراتر از آن تجزیه می‌شود و به طور بالقوه باعث مرگ برگ و درخت می‌شود.

در این گزارش آمده است که این درصد، اگرچه اندک، اما با گرم شدن زمین افزایش می‌یابد و تهدیدی برای جنگل‌های استوایی جهان که تقریباً ۱۲ درصد از سیاره زمین را پوشش می‌دهند و بیش از نیمی از گونه‌های جهان را در خود جای داده‌اند، به‌حساب می‌آید. آن‌ها همچنین نقش حیاتی در جذب و ذخیره کربن و کمک به تنظیم آب و هوای جهانی دارند.

دوتی در تماسی با خبرنگاران گفت: وقتی شروع به از دست دادن بخش‌هایی از جنگل‌ها، حتی برگ‌های تک درختان کردیم، انواع بازخورد‌های احتمالی وجود دارد.

بر اساس این گزارش، جنگل‌های استوایی می‌توانند حدود ۴ درجه سانتیگراد گرمایش جهانی اضافی را قبل از رسیدن به نقطه اوج از نظر توانایی خود در فتوسنتز تحمل کنند.

این گزارش نشان می‌دهد که اگر گرم شدن هوا از این سطح فراتر رود، میزان برگ‌هایی که از آستانه دمای بحرانی فراتر ‌می‌روند می‌تواند تا ۱. ۴ درصد افزایش یابد و به طور بالقوه باعث از بین رفتن برگ در مقیاس بزرگ و مرگ کل درخت شود.

این سطح از گرم شدن، تحت سیاست‌های فعلی آب و هوایی که تخمین‌زده می‌شود ۲. ۷ درجه سانتیگراد گرمایش را بالاتر از سطح پیش از صنعتی شدن می‌آورد، انتظار نمی‌رود. اما اگر جهان به سوزاندن سوخت‌های فسیلی ادامه دهد، در محدوده بدبینانه‌ترین سناریو‌های اقلیمی قرار دارد.

اگرچه این ارقام ممکن است کوچک به نظر برسند، اما با توجه به اهمیت حیاتی درختان استوایی برای زندگی، سیستم آب و هوا و سیاره، این خطر بسیار مهم است.

«کوین کالینز»، مدرس ارشد محیط زیست و سیستم‌ها در دانشگاه که در این تحقیق شرکت نداشت، گفت: تقریباً تمام حیات از جمله انسان‌ها برای غذا به فتوسنتز به طور مستقیم یا غیرمستقیم وابسته هستند.

او به مرکز علمی رسانه گفت، یافته‌ها نشان می‌دهد که گرم شدن کره زمین این فرآیند حیاتی را به خطر میاندازد. اما، او افزود، نگرانی‌های ضروری‌تری برای جنگل‌های استوایی از جمله جنگل‌زدایی، آتش‌سوزی‌های جنگلی و خشکسالی وجود دارد.

«کریستوفر استیل»، استاد اکوسیستم جنگلی در دانشگاه ایالتی اورگان که در این گزارش نقشی نداشت، گفت که این تحقیق بینش‌های جدیدی را ارائه کرد. او به سی ان ان گفت، در حالی که تمرکز زیادی روی تأثیر خشکسالی بر از دست دادن درختان شده است، این مقاله می‌گوید که این فقط خشکسالی نیست و ما باید واقعاً نگران دمایی که برگ‌ها به آن می‌رسند نیز باشیم.

در حالی که او اذعان کرد که اعداد در این گزارش اندک هستند، افزود: من کمی کمتر روی درصد‌ها تمرکز می‌کنم، و بیشتر روی مفاهیمی که برگ‌ها در برابر این شرایط دمایی واقعاً بالا قرار می‌گیرند و اینکه چند وقت یک‌بار این اتفاق می‌افتد، مدت زمان آن بیشتر می‌شود، ماندگار است و معنای واقعی آن چیست متمرکز می‌شوم.

دیگران محتاط‌تر بودند
«کلوئه بریمیکومب»، دانشمند آب و هوا در دانشگاه گراتس در اتریش، گفت که با توجه به اینکه تعداد کمی از برگ‌ها به آستانه دمای بحرانی می‌رسند، و گرمایش زیاد قبل از رسیدن به نقطه اوج لازم است، «از نظر تئوری، جنگل‌های استوایی کاملاً نسبت به

تغییرات آب و هوایی انعطاف‌پذیر هستند».

او به مرکز رسانه علوم گفت: این یک مدل ساده است و درختان و پویایی جنگل بسیار پیچیده‌تر از این است.

نویسندگان این گزارش گفتند که علیرغم عدم قطعیت‌ها، این تحقیق بینش‌های مهمی در مورد چگونگی واکنش جنگل‌های استوایی به تغییرات آب و هوایی ارائه می‌دهد.

«جاشوا فیشر»، دانشمند آب و هوا در دانشگاه چپمن و نویسنده گزارش، در تماسی با خبرنگاران گفت: این یک نشانه اولیه وجود خطر است که ما شروع به دیدن آن کرده‌ایم. شما می‌خواهید بتوانید اتفاقی را قبل از فراگیر شدن تشخیص دهید.

ترجمه: گلناز سادات غفاری