اختصاصی؛

«مجمع ایثارگران» در این مقطع حساس از تاریخ ایران، همه دلسوزان و نیروهای سیاسی و اجتماعی و مدنی کشور را به همراهی و همکاری و تعاون و هشیاری در حوادث دعوت می­‌کند و همه و عمدتا نیروهای حکومتی را به پرهیز از خشونت فرا می­‌خواند.

 

حزب مجمع ایثارگران در سالگرد مرگ غمناک مهسا امینی، دختر کرد ایرانی بیانیه ای صادر کرد که متن کامل آن در ادامه می آید:

در سوگ عقلانیت و تدبیر

یک سال قبل در چنین روزهایی یک انسان و یک زن مظلوم در نتیجه اصرار حکومت بر اجرای یک سیاست غلط از دنیا رفت و منشاء ایجاد یک موج اعتراضی وسیع با عنوان «زن، زندگی، آزادی» در جامعه شد. این حادثه تلخ و رخدادهای بعد از آن می‌­توانست به یک فرصت استثنایی برای ظهور عقلانیت و تدبیر در شیوه حکمرانی تبدیل شود و حکومت را به سوی اصلاح روندها سوق دهد و مردم را به حاکمان و اصلاح‌­پذیری نظام سیاسی امیدوار سازد، اما متاسفانه چنین نشد و ما همچنان شاهد تداوم سوءتدبیری ها و اقدامات سرکوبگرانه و حذفی و نشان دادن زور و قدرت به جای عقلانیت هستیم.

اعتراضات برانگیخته شده مردم در سال گذشته، تنها اعتراض به درگذشت یک دختر کرد اهل سنت و مسافر غریب در مقر نیروهای انتظامی تهران نبود، بلکه اعتراض به رویه کلان حکمرانی و نتایج تلخ آن بود. اعتراضات از کردستان آغاز شد، اما با سرعت به همه شهرهای کشور تعمیم یافت و بسیار فراگیر شد و حتی ایرانیان خارج کشور را با خود همراه ساخت.

مردم ایران شاهد تلنبار شدن صدها بحران اجتماعی و سیاسی و اقتصادی و تراکم بی‌­تدبیری حاکمان در شیوه مملکت­‌داری هستند، که تاثیر آن بر زندگی تک‌­تک شهروندان قابل رویت است. اوضاع نابسامان اقتصادی، فقر و فلاکت و کاهش روزافزون توان اقتصادی کشور را، مردم بحق، محصول این شیوه کشورداری می­‌دانند و به آن اعتراض دارند. از نظر اکثریت مردم، قدرت مطلقه نظارت­‌ناپذیر و غیرپاسخگو، ریشه تمامی مشکلات کنونی کشور است و تا درمان نشود، این اعتراضات فروکش نمی­‌کند، ولو آن که در مقطعی بروز ظاهری نداشته باشد. حکومت باید حق مخالف را به رسمیت بشناسد و اکثریت مردم معترض را ببیند و اعتراض را حق قانونی مردم بداند و به رای و خواست اکثریت جامعه تمکین کند تا این اعتراضات پایان یابد.

متاسفانه در یک سال گذشته نه تنها ظهور هیچگونه عقلانیت و تدبیر در نظام سیاسی و در مواجهه با مردم را ندیدیم، بلکه همچنان اصرار بر اشتباه را در شیوه اداره کشور شاهدیم. حکومت با خشونت تمام اعتراضات را سرکوب کرد و صدها نفر را کشت و دهها نفر را کور کرد و ده ها هزار نفر را به زندان انداخت، فضای سیاسی کشور را بیش از گذشته بست، برخورد امنیتی با معترضان و مخالفان و دستگیری منتقدان را مضاعف ساخت، انتخابات مجلس را با تصویب یک قانون ضدآزادی در مجلس حداقلی به کنترل کامل شورای نگهبان درآورد، به اخراج اساتید معترض و منتقد از دانشگاه­‌های کشور سرعت بخشید، قانون غیرقابل اجرای حجاب و عفاف را در پشت پرده و بدور از هر گونه مصلحت­‌اندیشی تصویب کرد و همچنان بر اجرای آن به هر قیمت و با هر عواقبی اصرار دارد. این همه سخت گیری در حالی صورت می­‌گیرد که حکومت از حل مشکلات اقتصادی روزمره مردم عاجز است و تورم نزدیک به سه رقمی در کالاهای اساسی مورد نیاز قشر محروم، جامعه را آماده انفجار کرده است. برای بی­‌تدبیری حکومت همین بس که به مردم سخت می­‌گیرد، در حالی که دستش خالی است؛ چه خوب گفته­‌اند: «ابروگشاده باش چو دستت گشاده نیست!»

«حزب مجمع ایثارگران» در سالگرد حادثه تلخ سال گذشته، وظیفه خود می­‌داند ضمن همراهی با مطالبات و خواسته‌­های بحق معترضان، هشدارهایی چند را با حاکمان و نیروهای سیاسی و مردم در میان گذارد:

اول- حکومت کردن تنها با «رای مردم» مشروعیت دارد و بدون رای مردم، هیچ کس ولو مجتهد و فقیه از چنین حقی برخوردار نیست. در دوره‌­های زمانی طولانی، هم مردم تغییر می­‌کنند و هم رای آنان و بنابراین باید به مردم هر دوره­‌ای اجازه داد که نوع حکومت و شیوه حکمرانی مورد نظر خود را برگزینند و ایستادگی در مقابل این مطالبه قانونی و عرفی، موجب رویارویی حکومت و مردم می‌­شود که برای کشور زیانبار است. همچنان که عقلا بارها گفته‌­اند پدران حق ندارند برای فرزندان تصمیم بگیرند. اگر حکومت، مردم را به رسمیت می‌­شناخت و مطالبات آنان را جدی می­‌گرفت و به مخالفان اجازه مشارکت در قدرت می­‌داد، قطعا کار به اینجا نمی­‌کشید که اصل نظام زیر سوال برود و ایجاد تغییرات ساختاری در دستور کار بسیاری از معترضان قرار بگیرد. اکنون به جایی رسیده‌­ایم که به مطالبات اقشاری از مردم برای تغییر قانون اساسی و ساختار حکومت و شیوه حکمرانی نمی‌­توان بی­‌اعتنا بود. در عین حال، هنوز هم معتقدیم اگر حکومت دست به خوداصلاحی بزند و با تحقق مطالبات ۱۵گانه مطرح شده از سوی دلسوز ملت حضرت آقای سیدمحمد خاتمی، تغییرات ملموس و جدی در شیوه اداره کشور ایجاد کند، می‌­تواند اوضاع را تغییر دهد، بدون آن که خسارات بیشتری برای مردم و کشور ایجاد شود.

دوم- «سرکوب» راهکار اداره کشور نیست. در کوتاه­‌مدت نتیجه سرکوب ممکن است راضی کننده به نظر برسد اما هر اقدام خشن و نظامی، موجب تشدید تعارضات و تقویت معترضان در درازمدت خواهد شد.

«خشونت»، خشونت می‌­آورد و این امری بود که ما در سال گذشته شاهد آن بوده‌­ایم. برای ما از هر طرف کشته شوند، یک فاجعه است و ما را عزادار می­‌کند و ما شریک غم همه کسانی هستیم که در این ماجرا کشته داده­‌ و آسیب دیده‌­اند، اما معتقدیم که خشونت، عمدتا محصول سیاست حاکمان است و نوع مواجهه آنها با مخالفان و معترضان و انتخاب سیاست سرکوب به جای به رسمیت شناختن مخالف، موجب ظهور خشونت می­‌شود.

سوم- معترضان و مخالفان حکومت هم مخاطب پیام خشونت­‌پرهیزی ما هستند و صریحا می­‌گوییم که نباید چرخه خشونت را بازتولید و دست حکومت را برای استفاده از زور بازتر کرد. جریان­‌های معترض به شیوه حکمرانی، باید از خشونت به هر شکل ممکن پرهیز کنند، حتی اگر حکومت به خشونت متوسل شود. در نهایت، ایستادگی و صبوری و مقاومت مدنی و پرهیز از خشونت، راهکار جریان های منتقد و معترض درون کشور است و عمیقا باور داریم که هر کسی بزند و بکشد، بازنده خواهد شد. اگر هنوز ظرفیت تحمل خشونت و تاب پرهیز از خشونت را پیدا نکرده­‌ایم، بهتر است، وارد عرصه اعتراضات نشویم که در آن صورت به چرخه خشونت دامن خواهیم زد و این چیزی است که قطعا به زیان مردم و کشور تمام خواهد شد.

چهارم- این روزها خانواده مهسا امینی و صدها کشته شده اعتراضات سال گذشته، در تدارک مراسم بزرگداشت و سالگرد درگذشتگان خود هستند و طبیعی است که گروه‌هایی از مردم نیز در کنار آنان به عزاداری اقدام کنند. انتظار از حکومت این است که حداکثر تحمل و خویشتنداری را در قبال این گونه مراسم از خود نشان دهد تا شاهد ظهور فجایع تازه نباشیم.

پنجم- «مجمع ایثارگران» ضمن اعتقاد به حجاب عرفی، اجباری کردن آن به ویژه با شیوه‌های خشن و بی‌حرمتی به زنان را غیرقانونی، غیرشرعی و برخلاف مصلحت کشور ارزیابی می­‌کند و به اجرای قانونی که حتی تمامی نمایندگان مجلس حداقلی هم مسئولیت آن را برعهده نمی­‌گیرند، معترض است و آن را منشاء بحران­‌های تازه اجتماعی می­‌داند. وضعیت عمومی جامعه حتی در شهرهای بزرگ نشان می­‌دهد که اگر با این گونه تصمیمات خلاف، اعتراض به حجاب اجباری را به یک اقدام سیاسی تبدیل نکنیم، جامعه به سوی تعادل پیش خواهد رفت و گونه­‌ای حجاب عرفی به تدریج مورد توجه زنان ما قرار خواهد گرفت. اجرای این قانون با آن همه پیامدهای منفی قابل پیش‌­بینی، واکنش زنان را برخواهد انگیخت و بی­‌حجابی را به ابزار مبارزه با حکومت تبدیل خواهد کرد.

در پایان «مجمع ایثارگران» در این مقطع حساس از تاریخ ایران، همه دلسوزان و نیروهای سیاسی و اجتماعی و مدنی کشور را به همراهی و همکاری و تعاون و هشیاری در حوادث دعوت می­‌کند و همه و عمدتا نیروهای حکومتی را به پرهیز از خشونت فرا می­‌خواند. همبستگی همه جریان های سیاسی برای تحقق مطالبات بحق مردم، یک ضرورت جدی است و در این مسیر باید با مرزبندی روشن با براندازان وابسته به بیگانه و خائنان باسابقه به ملت عمل کرد و ضمن حراست از تمامیت ارضی کشور، از خشونت‌­ورزی به هر شکل فاصله گرفت. عقلانیت و اعتدال و انصاف و تدبیر، گمشدگان عرصه سیاسی ایران امروز هستند و باید برای تقویت این وجوه هم در حاکمان و هم در میان احزاب و مردم معترض تلاش کرد.

حزب مجمع ایثارگران

۲۴ شهریور ۱۴۰۲